top of page

​

I vårt arbeid for å fremme psykisk helse blant veteraner og deres familier jobber vi etter en grunnmodell som er utviklet av Combat Stress i Storbritannia.

 

Denne modellen er i hovedsak basert på ABC-rammeverket for psykisk helse.

​

ABC er et kunnskapsbasert rammeverk som fremmer psykisk helse, og er utviklet for å fremme kompetanse om (egen) psykisk helse i hele befolkningen. 

​

DRENGR jobber etter dette rammeverket for å inspirere veteraner (og andre) til å ta aktive valg og ansvar for sin egen psykiske helse.

.

Alle våre frivillige  instruktører og andre frivillige gjennomgår et kurs i hvordan denne metodikken brukes i våre aktiviteter.

​

ABC står for Act, Belong og Commit og vi har tilpasset dette til vårt arbeid i Norge.

 

Det er derfor tre hovedelementer i denne metodikken slik vi bruker den:

​

Aktivitet

Vi mener og erfarer i praksis at aktivitet, det være seg fysisk eller psykisk er grunnleggende for god psykisk helse, også blant veteraner.

Derfor arrangerer vi ulike friluftsaktiviteter for veteraner og deres familier med utgangspunkt i våre veteranhytter/anlegg i Drivarbekkdalen i Vinje, og Luksefjell i Skien.

Her kan veteraner delta i organiserte aktivieter med ledere/instruktører fra DRENGR, men kan også disponere hyttene når disse er ledige, til egen aktivitet med familier eller andre veteraner.

Vi arrangerer også kurs for veteraner innen ulike kategorier der man kan lære nye ting eller videreutvikle kunnskap man allerede har. Et eksempel på dette er kurs i ABC-rammeverket og hvordan dette kan brukes for å fremme egen psykisk helse.

​

Tilhørighet

For mange veteraner og veteranfamilier har vi erfart at det er spesielt viktig å føle tilhørighet med andre veteraner og veteranfamilier.

Ofte kan det oppleves litt vanskelig å snakke om erfaringer og opplevelser man har hatt, som veteran eller veteranfamilie, og tilbakemeldinger fra deltagere på våre aktiviteter indikerer at mange setter pris på å kunne "være seg selv" sammen med andre som har lignende bakgrunn og erfaringer.

Ikke minst gjelder dette for barn og unge fra veteranfamilier, som ofte opplever at andre jevnaldrende ikke helt kan forstå den situasjonen de har stått i med mor eller far i utenlandstjeneste over en lengre periode. 

​

Bidrag

Det tredje elementet i vår modell for å jobbe med psykisk helse blant veteraner og veteranfamilier, er at man kan bidra med noe fornuftig og givende som en del av de aktivitetene vi tilbyr.

Vi har blant annet dugnadsgrupper som vedlikeholder anleggene våre og utstyr, vi forsøker å bruke kunnskap og erfaringer blant våre medlemmer når vi utvikler vårt kurstilbud og vi ønsker spesielt å engasjere våre medlemmer inn mot skoler etc for å dele av sine erfaringer fra utenlandstjeneste. 

Sammen med bl.a. Norsk Totalforsvarsforum hjelper vi veteraner til å kunne bidra som frivillige inn mot beredskapsøvelser o.l., noe som oppleves givende for mange.

Vi har også prosjekter som jobber med støtte til Ukrainske prosjekter, både militære og sivile, og dette inkluderer både materiell støtte og opplæring av Ukrainsk personell. Vi har også en frivillig gruppe som jobber med å støtte flyktninger i Norge med bl.a. ved å introdusere dem til friluftsliv og hytteliv. dette oppleves som spesielt givende for mange veteraner vi får tilbakemeldinger fra.

 

Les mer om de ulike prosjektene vi jobber med.

Org.nr. 923 632 832

Drivarbekkdalen 452, 3890 VINJE

Øktervegen 1146, 3721 SKIEN

POST: Huken 3A, 3921 PORSGRUNN

​

PGP Fingerprint:

5834 9F38 CF24 AFEC 0E44 9DA1 2928 4028 387D A77D 

Offentlig nøkkel her

​

© 2024 Veteranorganisasjonen DRENGR

Tlf: 466 67 856

kontakt@drengr.no

Bank: 2610.37.27145 

bottom of page